2016. jan 13.

Élet a munka világában

írta: frü
Élet a munka világában

Sokan azt gondolják, hogy nagyobb multiknál dolgozni egy valóságos álom. Cafeteria, céges teló, céges autó, és a csábító karrierpálya sokakat vonz ebbe az irányba. A valóság viszont az, hogy multinál dolgozni gyakran inkább rémálom.

typewriter-girl-at-work.jpg

Az elmúlt évek alatt számos helyen dolgoztam már, multinál, startupnál, közepes kkv-knál, és magánzóként is. A legkevésbé a multit szerettem. Hogy miért? A bürokrata kötöttségek és rugalmatlanság miatt. Míg egy kisebb cégnél megbeszélheted, hogy milyen beosztásban dolgozol, és akár szóba jöhet a home office is, addig egy multinál szinte minden adott... és elvárt. Sok helyen NFC-s kártyaolvasókkal figyel a "nagytestvér", a rendszer mindent logol.

Tudják, hogy mikor jössz, és mikor mész, hogy mennyi ideig ebédelsz, és hányszor mész ki cigizni egy nap. A böngésződ minden lapját árgus rendszergazdák figyelik, és kérdéses tartalmak esetében gondosan továbbjuttatnak bizalmas információkat rólad és a netezési szokásaidról. Nincsenek titkaid. Nincs magánéleted. Csak ők vannak, és az elvárásaik, amiknek meg KELL felelned a céges juttatási csomagért, és az áhított karácsonyi prémiumért.

Aztán jön a fekete leves. Mikor tudod, hogy az évben mindent beleadtál, és nem kapsz érte semmit. A lelkedet tálcán kínáltad fel a feletteseidnek, hogy ők keselyűk módjára cincálták azt apró darabokra, miközben hangosan kacagtak naivitásodon. Elárultak. Minden, amit megtettél értük, nekik kevés volt. Nincs éves prémium, nincs hála, nincs köszönöm. Hiszen pótolható vagy, és ez a tudat folyton ott lebeg a szemed előtt. A rettegés, hogy elveszted a jól fizető állásodat már a mindennapjaid része. És te egyre többet és többet nyújtasz, hogy megfelelj, hogy küzdj a háláért lojalitásodért cserébe. De van értelme?

Tényleg ezt akarod? Feláldozni a boldogságod, a családod, a barátaid, a hobbid a munkádért? Hogy azt gondold, majd nyugdíjas éveid alatt pihensz? És ha az a nap már sosem jön el, mert a stressz lesben áll, és a legóvatlanabb pillanatban súlyos betegség formájában taszít a túlvilágra? A döntés a TE kezedben van. 

https://www.munkatarsaim.hu/badge

badge.png

Szólj hozzá